‘Babbelbus’ voor risicogroep

Een veilige ontmoeting in de strijd tegen eenzaamheid

Dat creativiteit oplaait in tijden van crisis blijkt ook bij Van Heugten Tours. Het bedrijf heeft namelijk een concept bedacht om risicogroepen kosteloos te kunnen helpen in deze moeilijke tijd. De rolstoeltouringcar, die stil staat vanwege de crisis, is omgebouwd tot de ‘Babbelbus’. Deze bus moet er voor zorgen dat mensen elkaar weer veilig kunnen ontmoeten.

Eenzaamheid achter voordeuren

Tim van Heugten, directeur Van Heugten Tours: “Het viel mij op dat er vooral bij verzorgingstehuizen soortgelijke ontmoetingscontainers staan, terwijl het zo lang mogelijk thuis blijven wonen momenteel de trend is. Zo zijn er heel veel ouderen die niet in een verzorgingstehuis wonen, maar wel degelijk tot de risicogroep behoren.”  Voor deze ouderen is het ontmoeten van dierbaren momenteel onmogelijk. De eenzaamheid achter deze voordeuren is momenteel een hoge prijs die zij betalen voor veiligheid.

Rolstoeltoegankelijk

De rolstoeltoegankelijke touringcar is omgebouwd en heeft nu twee compartimenten die door een doorzichtige wand afgescheiden zijn van elkaar. In de bus wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. Eén van de ingangen is zelfs voorzien van een rolstoellift, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Na iedere ontmoeting wordt de bus uiteraard grondig gereinigd.

Kosteloos

Het grootste voordeel van de ‘Babbelbus’ is dat deze mobiel is en vrijwel bij iedereen door de straat kan rijden. Van Heugten Tours biedt de bus kosteloos aan om zo hopelijk iets te kunnen betekenen in de strijd tegen eenzaamheid. “Nu de bus helemaal klaar is, rijd ik eerst even langs m’n oma! Die heeft haar kleinkinderen en achterkleinkinderen al die weken moeten missen, dus dat lijkt me een leuke verrassing”, aldus Van Heugten.

Voor alle risicogroepen

Naast de eenzame ouderen zijn er ook veel andere risicogroepen die onder deze omstandigheden niemand kunnen ontmoeten. Zo kun je denken aan mensen met een verstandelijke beperking die op een woongroep wonen en al weken hun ouders moeten missen, maar ook mensen met een longaandoening moeten nu extra voorzichtig zijn. Van Heugten: “Zelf hebben we al een aantal klanten benaderd, waaronder Philadelphia en het Longfonds, of we iets voor ze kunnen betekenen. De reactie was zeer positief, dus daar gaan we zeker mensen blij kunnen maken.”

Dit zeggen onze klanten over ons

Hoe onze reizen ervaren worden